Close

Geschiedenis

In the year 1978 the Devil entered the rugby pitch...

Oprichting

Eind 1977 broeide bij oprichter Chris Plat het idee om een rugbyclub in Zevenaar op te richten. In februari 1978 werd zijn idee concreet en werd de vereniging opgericht. Op 20 april 1978 werd de rugbyvereniging notarieel ingeschreven als Rugbyclub de Duuvels en was de definitieve oprichting een feit en een voorlopig bestuur ingesteld. De club start met trainen en vindt een veld aan de Methen in Zevenaar. Dit openbare veld mag ingericht worden als rugbyveld, maar blijft zijn openbare functie behouden.

Omgekleed wordt allereerst in de nabij gelegen openbare mavo, later bij de atletiekvereniging. Een clubgebouw is nog niet voorhanden, maar de inmiddels niet meer bestaande bar “In de Seven Aere” heet de rugbyers van harte welkom.

Team foto 1978

De club groeit snel en al in het eerste jaar worden de “goedkope” witte shirts verruild voor rode shirts met gele band, de officiële kleuren van de Gemeente Zevenaar. Tot op de dag van vandaag zijn de Duuvels de enige vereniging die in de Zevenaarse kleuren speelt.

 

In deze periode wordt ook het logo ontwikkeld. Over de ontwerper van het logo bestaat onduidelijkheid. Er zijn geluiden dat Dik Bruynestein (o.a. bekend als cartoonist voor Studio Sport) dit ter beschikking gesteld heeft, maar evenzovele geluiden zeggen dat het een ander onbekende tekenaar is geweest. Het logo siert nog steeds het imago, de shirts en het clubhuis.

Team foto 1980

mainLogo

Logo

1985 is een belangrijk jaar voor de Duuvels. De club heeft inmiddels twee teams en van de gemeente kan een oud klaslokaal gekocht worden die aan de Methen geplaatst wordt. Met eigen handen en middelen wordt het klaslokaal geheel omgebouwd tot echt clubhonk. Het clubhuis en veld blijft aan de Methen staan tot 1992 en moest toen wijken voor huizenbouw. Een nieuwe locatie wordt gevonden op sportpark Hengelder, de huidige locatie van Rugbyclub de Duuvels. Het clubhuis wordt verplaatst en een geheel nieuw veld wordt aangelegd. Met de verhuizing, kwam er ook noodzaak voor eigen kleedaccommodatie en konden de Duuvels eindelijk beschikken over eigen kleedkamers.

 

In de jaren negentig wordt getracht ook een damesafdeling op te zetten. Helaas is het damesteam geen lang leven beschoren.Het moeten verlaten van de prominente plaats aan de Methen, begint zijn tol te eisen. Door de verplaatsing uit een woonwijk en midden voor een middelbare school, naar achteraan op een sportpark, wordt de club moeilijker gevonden. Oudere spelers stoppen met de actieve beoefening van de sport en nieuwe leden worden moeilijk gevonden. Het tweede team sneuvelt en de club is gedoemd tot een sluimerend bestaan. In jaren 90 en 00 moet de club lijdzaam toezien dat zij degraderen van de prominente 1e klasse naar de laagste 4e klasse van de Rugby-NL competitie.

Radar foto rugbyveld

Team foto 2005

Jeugd

 

Een jeugdafdeling komt moeilijk op gang. Al in de jaren tachtig was er jeugd bij de Duuvels, die met wisselend succes. Door de afhankelijkheid van slechts enkele actieve leden wordt de jeugdafdeling nooit een integraal deel van de club, tot daar in 00’s verandering in gebracht wordt. Inmiddels is er een kleine jeugdafdeling, maar is de club beleidsmatig bezig deze uit te breiden en een prominente rol binnen de vereniging te laten zijn. De jeugd werkt samen in clusterverband met alle rugbyverenigingen in het Oosten van het land.

Jeugd maul

Jeugddag bij de Duuvels 2010

Het moet anders

Vanaf 2004-2005 wil de vereniging zich van zijn sluimerend bestaan ontdoen. Door middel van onder andere positieve media aandacht en actief beleid begint de club weer te bloeien. In het seizoen 2011-12 werd de zo gewenste promotie uit de 4e klasse net gemist door 2e te worden in de competitie.

Het seizoen daarna werd wel promotie naar de 3e klasse afgedwongen, waarin de Duuvels zich helaas niet konden handhaven.

 

Sindsdien spelen de Duuvels weer in 4e klasse, waarbij zij zich altijd in de hogere regionen van de competitie bevinden.

Kampioensteam 4e klasse 2013

We gaan verder

Inmiddels spelen de Duuvels in een overwegend zwarte jersey, waarop, uiteraard, de Zevenaarse kleuren rood en geel nog prominent aanwezig zijn. Sinds 1992 is de locatie van de vereniging op sportpark Hengelder. Het Clubhuis, aangekocht in 1985 en verplaatst in 1992, is inmiddels in de afgelopen jaren grondig gemoderniseerd. Het originele klaslokaal is hierin niet meer herkenbaar.

Huidige jersey

Het gemoderniseerde clubhuis

45-jarig jubileum

In 2023 is een speciaal jubileumshirt ontwikkeld.

 

Een rood shirt, met kenmerkende en historisch verantwoorde gele
baan op de borst en rug. De kleuren wat ‘ouderwetser’ van
kleurtoon om historie te benadrukken.

 

Jubileumlogo op de borst ‘gestikt’.

 

Rugnummer met historischetintje: Lettertype, katoenprint en stikselprint, zoals ‘in the old days ’. Daarboven een extra ‘stadswapen’.

 

Op de mouw enkele sponsoren op een ouderwets ‘reclamebord’, in katoenprint met stiksels.

 

Lees hier het volledige verhaal achter het jubileumshirt. Met dank aan Joos van den Eerenbeemt en sponsoren.

Bedankt!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.